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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
08/11/2021 |
Data da última atualização: |
09/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
OLIVEIRA FILHO, J. G. de; MIRANDA, M.; FERREIRA, M. D.; PLOTTO, A. |
Afiliação: |
MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA. |
Título: |
Nanoemulsions as edible coatings: A potential strategy for fresh fruits and vegetables preservation. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Foods, v. 10, 2434, 2021. |
Páginas: |
1 - 17 |
ISSN: |
2304-8158 |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/foods10102438 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Fresh fruits and vegetables are perishable commodities requiring technologies to extend their postharvest shelf life. Edible coatings have been used as a strategy to preserve fresh fruits and vegetables in addition to cold storage and/or controlled atmosphere. In recent years, nanotechnology has emerged as a new strategy for improving coating properties. Coatings based on plant-source nanoemulsions in general have a better water barrier, and better mechanical, optical, and microstructural properties in comparison with coatings based on conventional emulsions. When antimicrobial and antioxidant compounds are incorporated into the coatings, nanocoatings enable the gradual and controlled release of those compounds over the food storage period better than conventional emulsions, hence increasing their bioactivity, extending shelf life, and improving nutritional produce quality. The main goal of this review is to update the available information on the use of nanoemulsions as coatings for preserving fresh fruits and vegetables, pointing to a prospective view and future applications. |
Palavras-Chave: |
Natural antimicrobials; Preservation methods; Wax coating. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 4 | |
1. | | PIOVEZAN, U.; KRAHÔ, F. T.; HERRERA, H. M.; DINIZ NETO, J. V.; AVELLAR, A. L. F. de; DESBIEZ, A. L. J.; DIAS, T. A. B. Caça em comunidades tradicionais: conservação x preservação. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA - ZOOTEC, 20., 2010, Palmas. Sustentabilidade e produção animal: anais das palestras. Araguaiana: Universidade Federal de Tocantins: Associação Brasileira de Zootecnistas, 2010. p. 99-108.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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2. | | DINIZ NETO, J. V.; PIOVEZAN, U.; DIAS, T. A. B. Consumo de carnes exóticas e tradicionais, em aldeias do território Krahô. In: ENCONTRO DO TALENTO ESTUDANTIL DA EMBRAPA RECURSOS GENÉTICOS E BIOTECNOLOGIA, 14., 2009, Brasília, DF. Anais: resumos dos trabalhos. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2009. Resumo 110. p. 159Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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3. | | PIOVEZAN, U.; DINIZ NETO, J. V.; KRAHÔ, F.; DIAS, T.; ANTUNES, V.; SCHIAVINI, F. Etnozoologia, caça e uma introdução sobre os animais da terra indígena Krahô. In: DIAS, T.; EIDT, J. S.; UDRY, C. Diálogos de saberes: relatos da Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2016. 634 p. il. color. (Coleção Povos e Comuniddes Tradicionais, 2). p. 87-113Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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Registros recuperados : 4 | |
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